Oldal kiválasztása

Negatív trendek az e-kereskedelemben - van kiút?

Palocsay Gézával beszélget Asztalos Levente

A DIMSZ podcast friss adásában arról beszélgettünk, hogy milyen nem várt kihívásokkal néz szembe az e-kereskedelmi szektor és hogyan alakulnak át ennek mentén, szinte napról-napra a fogyasztói trendek. Az adás szakértői vendége Palocsay Géza volt, a Pepita.hu vezérigazgatója.

A műsor házigazdájaként Asztalos Levente, a DIMSZ Keresőmarketing tagozat alapítója kereste a választ arra a sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy milyen trendek formálják a Közép-Európai kereskedelmet és ezen belül a magyar piacot. Ennek hatására pedig mire számíthatunk az elkövetkező években.

Palocsay Géza nem kecsegtetett vidám hírekkel, ugyanis a 2017 óta növekvő online kereskedelmi szektor az idei évben visszaesett. Míg a koronavírus járvány alatt a hirtelen megnövekedett keresletet nem tudták a kereskedők teljes mértékben kiszolgálni, most fordult a kocka és idén a kereslet csappant meg jelentősen. Ráadásul a csökkenő vásárlóerő mellett a magyar piacnak egyéb sajátosságokkal is meg kell küzdenie. A digitális kereskedelem pedig tőzsde szerűen reagálja le a fogyasztói bizalommal kapcsolatos jelenségeket.

„A mostani trendek nem segítik a hosszútávú gondolkodást. Aktuálisan tűzoltás van. Nehéz olyan mindsettel működni, ami a mostani helyzetet lehetőségként kezeli. Ugyanakkor mindenkinek ugyanolyan a pálya. A kérdés, hogy ki az, aki ebből a rosszból a legjobban ki tud jönni. Akik a biztonságos környezetet meg tudják teremteni szervezeti szinten, azok lesznek válságállók.

Ehhez a meglévő folyamatokat kell átnézni és javítani, mert arra van ráhatásunk, a keresletre kevésbé” – osztotta meg velünk gondolatait Palocsay Géza, aki a korábbi tapasztalataival felvértezve pánik helyett a problémák megoldására fókuszált. Milyen hatások befolyásolják az e-kereskedelmet? Milyen sajátosságokkal bír a magyar piac a környező országokhoz képest? Van-e olyan módszer, amivel áthidalható a válsághelyzet? Hogyan lehet hatékonyan reagálni a csökkenő vásárlóerőre? Változik-e az offline és az online kereskedelem aránya? Lesz-e piactisztító hatása a válságnak?

Hallgasd meg az epizódot, amelyben a kérdésekre adott válaszok mellett, néhány megszívlelendő jótanács is elhangzik!

Iratkozz fel a DIMSZ Podcast adásaira a kedvenc podcast lejátszódban:

Spotify: https://open.spotify.com/show/562emoFDukupMvaqQ1hFaP

Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/us/podcast/dimsz-keres%C5%91marketing-podcast/id1589998231

Castbox: https://castbox.fm/channel/DIMSZ-Podcast-id4620273

Google Podcast: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy82ZDZlZDE1Yy9wb2RjYXN0L3Jzcw

Az adások emellett elérhetők számos más podcast applikációban is.